Средња школа Жикица Дамњановић – Еко школа

СШ “Жикица Дамњановић“ је ушла у међународни пројекат Еко-школа 9.9.2017., a стекла статус међународне Еко-школе 8.10.2018. у Горњем Милановцу.

Међународни пројекат Еко-школа је замишљен као систем нагрђивања предшколских и школских установа на локалном, државном и међународном нивоу. Свака школа, која се пријави за учествовање у овом пројекту, треба да испуни одређене критеријуме, након чега добија Повељу о статусу и зелену заставу са знаком Еко-школе.

Интелектуални власник међународног програма Еко-школа је FEE (Foundation for Environmental Education).  Национални ментор овог програма у Србији је проф др Анђелка Михајлов, испред струковног удружења Амбасадори одрживог развоја и животне средине, а национални координатор Александра Младеновић.

Преко 60 држава је укључено у овај програм, тако да је и СШ „Жикица Дамњановић“, а самим тим и Смедеревска Паланка уцртана на мапи света, као једна од чланица која спроводи међународни програм Еко-школа.

У оквиру овог програма реализоване су следеће активности:

„ЧЕП ЗА ХЕНДИКЕП“

Школа је, као потписник уговора са организацијом „Чеп за хендикеп“ прикупила чепове и проследила их установи „Пуж“ у Смедeревској Паланци.

 

„СВЕТ КОЈИ ИНСПИРИШЕ“

У циљу одрживог развоја, компанија C/A je, кроз мрежу Еко-школа, организовала акцију прикупљања  одређеног текстила, који је прослеђен полазницима дома за ометене у развоју „Срце у Јабуци“ из Јабуке и полазницима две ШОСО са Умке и из Сомбора. Од прикупљеног материјала прављене су креативни и едукативни предмети.

 

 

„СВЕТСКИ ДАН ВОДЕ“

22-ог марта смо обележили  Светски дан воде. Акцију смо реализовали у нашој школи, где је то било медијски пропраћено (ТВ “Јасеница“) и посетом основним школама, где смо разговарали са децом о значају воде за живи свет, чиниоцима који доводе до загађења воде, превенцији загађења, последицама загађења, начинима испитивања воде и начинима уштеде воде. Такође смо одрадили и пар огледа везано за воду.   За овај догађај смо припремили  два паноа,  упитник за ученике и флајере, које смо поделили ученицима.

 

„УРЕЂИВАЊЕ ШКОЛСКОГ ДВОРИШТА“

Имали смо акцију “Сређивање школског дворишта“. Ученици су офарбали старе аутомобилске гуме и пластичне флаше, копали хумус око школе, донели саднице цвећа и офарбали клупе. Веома смо поносни на наш врт, а план је да га следеће године обогатимо.

Пројектни дан Еко-школе је 22.4.

Активности Еко-школе прати локална ТВ станица ТВ “Јасеница“, објављују се на facebook страници школе “Средња школа Жикица Дамњановић“, на googl-u (Средња школа Жикица Дамњановић) је сајт о оснивању Еко-одбора и презентацији Еко-школе, на you tube каналу и на званичном сајту  школе.

Татјана Тешић, проф.

Овај унос је објављен под Активности ученика, Актуелности, Пројекти, Стручни скупови, трибине, предавања. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *