Поводом 15. октобра Светског дана чистих руку – Израда домаћег сапуна хладним поступком

Израда домаћег сапуна хладним поступком

Сапуни су анјонске површинске активне материје. У хемијском смислу су соли виших масних киселина и металних јона. Натријумови сапуни су чврсти а калијумови течни. Добијају се реакцијом сапонификације између више масних киселина и неке базе.

Поступци за израду сапуна

Постоје два поступка за израду сапуна, а то су хладни и топли поступак. Разлика је у томе што се код топлог поступка реакција сапонификације завршава током кувања смесе од које се прави сапун, а у хладном поступку процес сапонификације траје одређено време (сазревање сапуна).

Ми Вам представљамо хладан поступак израде сапуна.

Потребно нам је:
– Уље или маст
– Натријум-хидроксид
– Дестилована вода
– Вага
– Термометар
– Решо
– Штапни миксер
– Калупи
– Боје
– Етарска уља

Поступак израде

Ми смо за наше сапуне користили маслиново уље. На ваги смо измерили одређену масу уља и одређену количину базе.

Уље смо загревали до температруре у интервалу од 30-500С.

Чврст натријум-хидроксид смо растворили у дестилованој води, тако што БАЗУ ДОДАЈЕМО У ВОДУ.

Приликом растварања базе ослобађа се топлота, тако да је неоходно раствор хладити да температура, пре мешања са уљем буде између  30-500С. Када уље и база постигну исту температуру потребно је раствор базе додати у уље и лагано мешати штапним миксером. Када се смеса споји укључити миксер и мутити до одређене густине. Након тога додајемо етарска уља и прехрамбене боје помоћу којих бојимо наше сапуне.

 

Следећи корак је изливање сапуна у калупе.

 

 

Овако припремљене сапуне остављамо да очврсну, затим их вадимо из калупа и оставимо да сазревају. Процес сазревања сапуна траје од четири до осам недеља чиме се завршава реакција сапонификације. Након процеса сазревања неопходно је измерити pH вредност која би требало да се креће у интервалу од 8 до 10.

Овај унос је објављен под Активности ученика, Настава. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *