Предавање о генералу Живку Г. Павловићу

У оквиру обележавања стогодишњице “ Албанске голготе“, кустос Народног музеја у Смедеревској Паланци, господин Петар Декић, одржао је предавање о једној од најзанимљивијих личности локалне историје, генералу и академику Живку Г. Павловићу.

Личност и дело генерала и академика Живка Г. Павловића били су тема сусрета и сарадње Средње школе  „Жикица Дамњановић“ и Народног музеја у Смедеревској Паланци 2015. године.

Презентација „Мач и перо – Живко Павловић: генерал и академик“ Петра Декића, кустоса НМСП, послужила је да се истовремено обави интерна едукација професора у нашој школи  и да се представе резултати рада музеја на припреми истоимене изложбе. Кроз документа и текстове било је речи о односима нашег славног претка са престолонаследником Александром, војводама Путником, Мишићем, Степановићем, Бојовићем и заслугама за спас и успехе српске војске у Првом светском рату, али и о његовом научном раду којим је заслужио место редовног члана Српске Краљевске Академије и пријатељство са великанима попут Јована Цвијића, Јована Жујовића, Слободана Јовановића, Јована Дучића и Иве Андрића међу другим најзначајнијим именима српске културе прве половине двадесетог века.

Овај унос је објављен под Стручни скупови, трибине, предавања. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *